6 Gün: Sabah kahvaltısından sonrası erkenden Seville'den kalkan otobüsümüz 711 ile 1491 yıllar arasında Endülüs Emevi Devletinin başkenti olan Cordoba istikametine doğru yol alırken yeni bir Endülüs şehrini daha göreceğimiz için ailece çok heyecanlıydık. Bu güzel şehre vardıktan sonra yine bir şehir turu atıldı ve sonra Endülüs Emevilerinden kalma yine bir şaheser bina olan La Mezquita- Kurtuba (Cordoba) Camii dışarıdan gezilerek görüldü. Daha sonra tüm İspanyol şehirlerindeki gibi şehrin Yahudi Mahallesinde dolaşıldı ve Plaza Mayor görüldü. Cordoba Cami içini görmek paralı olduğu için ekstraydı. Tabi biz bu ekstraya da katıldık ve bu muhteşem binayı görme mutluluğuna eriştik.



(Cordoba şehri yakınlarındaki tarihi su değirmeni)



(Cordoba yakınlarında avlulu tarihi bir ev. Şu anda müze olarak kullanılmakta.)



(Çağının en gelişmiş ülke ve medeniyeti olan Endüs Emevilerinin yetiştirdiği büyük bilim adamlarından biri Mohamed Al Gafequi yani Muhammed El Gafaki. Kendisi bir göz hastalıkları uzmanı ve tarihte ilk katarakt ameliyatını yapmış olan kişi. Ayrıca "Göz Doktorunun Kılavuzu" isimli bir kitap yazmış.) 



(Avrupanın ilk üniversitesi Cordoba şehrinde Endülüslerden tarafından kurulmuş.)



(Endülüs Müslümanları tarafından kurulmuş ilk üniversitenin girişindeki yazı.)



(Cordoba Sokakları.)



(Cordoba- Kurtuba Cami girişinde.)



(Kurtuba Camisi bugünkü adı La Mezquita Kilisesi. Mezquita'nın anlamı mescit demek oluyor. Yani İspanyolların buraya taktığı isim Mescit Kilisesi ya da Cami Kilisesi. Camiye girdiğiniz zaman sanki mermerden sütun ormanına girmiş gibi oluyorsunuz. İspanyollar, Endülüs Emevilerini başkenti olan Cordoba şehrini 1419 yılında aldığı zaman bu eşsiz binada 1400 küsur adet sütun varmış. Binanın ortasına kilise yapma uğruna bir çok canım sütun yıkılmış. Bugün 812 adet sütun var. İspanyol kıyımı maalesef sadece sütun yıkımıyla kalmamış. Duvar ve minareler ile sütun başlıklarındaki mücevherler, inciler, sedefler ve altınlar sökülüp yağmalanmış. Dünya şaheseri altın minber parçalanıp yağmalanmış.)



(Kurtuba Camisinin meşhur altın minberi. 1491 yılında ispanyollar şehri Araplardan aldığı zaman en büyük zararı bu cami görmüş. Caminin bir sürü yerindeki değerli eşyalar ve mücevherler yağmalanırken, altından yapılmış bu Endülüs sanat eseri minber de kıyıma uğramış. Minberin üstündeki altınlar İspanyollar tarafından maalesef sökülüp götürülmüş. Bugün müzede minberin olduğu kısım korkulukla kapalı ve yanına yaklaşmak yasak. Sadece  korkuluğun olduğu kısımdan böyle fotoğrafını çekebiliyorsun.)



(La Mezquita'nın kilise kısmına doğal olarak İspanyollar çok özenmişler. Cami bölümündeki değerli taşlar sökülüp yağmalanmış ve adeta çıplaklaştırılmış ama kilise bölümü taşlar ve dekoratif malzemelerle böylesine zenginleştirilmiş.)



(Kilise bölümü ışıltılı dekoratif eşya ve malzemelerle bezenmiş.)



(La Mezquita'nın kilise bölümünden başka bir köşe.)



(Kurtuba Camisinde dolaşırken yorulan gençler caminin hemen dışında oturarak, yorgunlık atarken...)



(Cordoba'da şehre giriş takı.)